Jak odbierać dania w restauracji na diecie?

Jak przekazywać dania w restauracji na diecie? Jeżeli istniejemy na diecie, często inwestuje się nam, że jedzenie na osiedlu jest trudne. Rodzinny obiad w restauracji wiąże się z potrzebą rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Wcale nie musi faktycznie być. Wystarczy, że będziemy trzymać na pomocy kilka zasad, które sprawią, że z dowolnego spotkania z klientem czy rodziną wyjdziemy z niewielkim żołądkiem i estetycznym sumieniem. Jak więc jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak przekazywać dania w restauracji na diecie?
Wystaw na podania z warzywami
Niezależnie od tego czy się odchudzamy, lub mamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej zdrowej, zbilansowanej diety natomiast nie powinniśmy ich rezygnować. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one posiadać aż 50% talerza.
Dlatego wydobywając się na obiad z rodziną czy ze kumplami do restauracji, zamawiajmy przede wszystkim dania możne w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej sięgają one forma surówek oraz miksu warzyw przygotowywanych na parze lub w wodzie (przeważnie istnieje obecne marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli kwalifikujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, bądź nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to znaczy dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że spożywając je, przytyjemy, bo o ile nie będą one tłuczone z masłem lub polane sosem, o końcu nie będą tworzyć wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań ciężkich i smażonych
Obróbka termiczna dań to dodatkowa sprawa, na jaką należy zwrócić uwagę, gdy ciągniemy się na obiad czy kolację do restauracji. Jaki metoda przygotowania dań jest wybitnie dobry osobom dbającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdyby będą obecne potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie albo na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z owoców pełnoziarnistych
Będąc na diecie, powinniśmy ograniczyć jedzenie produktów wysoko przetworzonych i dać na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w terenie gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede wszystkim powinniśmy unikać należenia do klubów z fast foodami. Co gdy nie potrafimy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, które oferują w bezpośrednim menu ich lepsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na cienkim, pełnoziarnistym cieście z śladową kwotą sera, warzywami i małym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z chudym ciałem i rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania zrobione z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, też z małych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na chwila diety podczas biznesowych kolacji czy wyjść ze naszymi warto zrezygnować z potraw zestawionych z kiełbas, wieprzowiny, pasztetów i pełnych ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Myśl na kaloryczne napoje
Pułapką na diecie potrafią być słodzone i gazowane napoje. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest woda, jeżeli jednak nie nosimy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z wybraną dietą jest całkowicie lepsze, kiedy zamawiamy w normalnej nam restauracji, w menu której ustalają się dania odpowiadające naszym wymaganiom. Nie muszą toż żyć domy gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w wersji fit. W wielu miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie całkowicie lepszy ze powodu na konkretną liczba lokali. Jeśli przebywacie w Trójmieście, godną przyczyny jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi także lekkie podsmażenie, natomiast jeżeli chce nam na lekkostrawnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej ustawić na inne środki obróbki, które zapewniają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na ogromnym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest uważanie ilości jedzenia, jaką jemy. Reguła istnieje taka, że od zdrowego odżywiania te możemy przybrać na sile. Będąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze powodu na ostatnie, że nie obejmuje ona wartości odżywczych a po jej zjedzeniu szybko wydajemy się głodni, natomiast w konsekwencji jemy dużo niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo pewno istniejemy teraz najedzeni także toż własne oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, natomiast nie nasz żołądek.
Pamiętaj o zbilansowaną, odpowiednią dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy trzymać na pomocy opisane zasady. Gdy ich przestrzegamy, nie musimy martwić o dodatkowe kalorie. Pamiętajmy też, że najistotniejszy jest umiar natomiast nie zawsze warto na skalę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?